חוק התכנון והבניה

חוק התכנון והבניה

חוק התכנון והבניה הוא אחד מהחוקים החשובים ביותר שחוקקו במדינת ישראל. החוק נחקק בשנת 1965 כאשר הבנייה בישראל הייתה בעיצומה, ומתוך רצון לעשות סדר בבלגן. עד לאותה שנה לא היה חוק המסדיר מה ניתן לבנות בשטח פרטי, ובאילו נסיבות אפשר להרחיב את הבית הקיים. כל אחד היה עושה ככל העולה על רוחו, ואתם רק יכולים לדמיין לעצמכם כיצד היו נראים המרחבים העירוניים. המטרה העיקרית של חוק התכנון והבניה התשכ ה-1965 היא להסדיר את התכנון והבנייה במדינת ישראל, תוך שמירה על האיזון בין צרכי הפיתוח לבין משאבי הקרקע.

מהי מטרת חוק התכנון והבניה התשכ ה 1965?

קיימות סיבות רבות שבגינן חוקק חוק התכנון והבניה שבא להחליף את החוקים המיושנים מימי המנדט הבריטי. למרות שעל פניו הוא הפך את נושא הבניה לסבוך ומאתגר, יש מטרות שונות שבגינן חוקקו אותו. הינה חלק מהמטרות שחברי הכנסת שמו לנגד עיניהם בעת חקיקת החוק אי שם לפני 60 שנה.

איזון בין פיתוח לשימור

החוק שם לו למטרה לנסות לשמור על האיזון המתבקש בין פיתוח עירוני מצד אחד ושימור על משאבי הקרקע מצד שני. בכל מרחב עירוני ישנה חשיבות עליונה לבנייה, בטח במציאות בה כמות התושבים הולכת וגדלה. אך אי אפשר להתעלם ממשאבי הקרקע הנמצאים, וחובה לשמור אותם כדי לשמור על צביון העיר. לכן החוק מסדיר היכן מותר לבנות, והיכן אי אפשר לבנות מכל מיני שיקולים ואילוצים קיימים.

הסדרת תהליכי תכנון ובנייה

כדי לקבל אישורי בניה חובה לעבור בין מספר אנשי מקצוע שיעניקו את אישורם לתהליך. חוק התכנון והבניה נועד בין היתר כדי לקבוע מי הם אותם גופים שיכולים לתת את אישורם. כך כל מי שבונה מבנה חדש או מרחיב מבנה קיים יעשה זאת בהתאם לחוק. לרשות המקומית תהיה היכולת להרוס מבנים שנבנו שלא בהתאם לחוק, ונוגדים אותו מכל מיני כיוונים ומכל מיני סיבות.

חוק התכנון והבניה היתר בניה

מה אתם צריכים לעשות על מנת להתחיל את מלאכת הבניה? עוד לפני שאתם יוצאים לדרך יהיה עליכם להחזיק בהיתר בניה. היתר בניה הוא בעצם האסמכתא לכך שהבניה העתידית עומדת בכל דרישות החוק. אם לא יהיה לכם היתר בניה, המשמעות היא שהבניה ככל הנראה חורגת מהמגבלות הקיימות. אף אחד לא יכול להתחיל לבנות מבלי שיהיה לו את ההיתר החשוב הזה, שבלעדיו הבניה תיהרס כעבור זמן קצר. לכל רשות מקומית יש את האישור להרוס מבנים שנבנו בלי היתרי בניה במסגרת חוק התכנון והבניה. נציין כי ברגע שתעבדו עם אנשי מקצוע מנוסים, הם יוודאו מראש את כל הנושא של היתרי בניה. זוהי הדרך היחידה שבזכותה לא תמצאו את עצמכם עובדים קשה, ולא משיגים את התוצאה הרצויה. 

מהם האתגרים והמחלוקות בעקבות חוק התכנון והבניה

במסגרת חוק התכנון והבניה צצו להם אתגרים ומחלוקות שגרמו לאנשים להרים גבה. כדאי מאוד שתכירו את האתגרים עוד לפני שתתחילו את התהליך, ותהיו מודעים לכל המחלוקות הקיימות. כך שאם תכניסו את עצמכם לפרוצדורה הזו, זה יעשה רק אחרי שהבנתם היטב מה היא חובקת בתוכה.

התמודדות עם הליכים בירוקרטיים

עד לשנת 1965 היה מאוד פשוט לבצע בניית מבנים או הרחבה של מבנים חדשים. החוק המיושן מתקופת המנדט הבריטי לא באמת היה רלוונטי, ואנשים היו עושים ככל העולם על רוחם. מרגע כניסת החוק הספציפי הזה, ההליכים הבירוקרטיים הפכו למעייפים וגרמו לעיכובים רבים. עם זאת נהיה סדר בכל הנוגע לענייני הבנייה, וכל הפרצות החוק הישן נסתמו וכבר לא היו רלוונטיות.

היעדר שוויון בין האוכלוסיות השונות

המון ארגוני צד חברתי טוענים כי חוק התכנון והבניה אינו מאפשר שוויון בין סוגי האוכלוסיות. בעוד האוכלוסיות החדשות שוכרות את שירותם של אנשי מקצוע, ומקבלים אישורים בקלות. מנגד האוכלוסיות המוחלשות נדרשות לפעול לבדן, והסיכוי שלהן לקבל את האישור המיוחל פוחת. כיום הרשויות המקומיות בערים מוחלשות עושות את מירב המאמצים כדי למנוע ממציאות כזאת לקרות.

עליית יוקר המחייה בשל היצע נמוך

במקרים רבים אנשים מעדיפים לוותר על בניית מבנים רק בשל אותו חוק המגביל את חופש הבניה. התוצאה שאיתה אנו מתמודדים היא עלייה מתמדת במחירי המחייה ובמחירי הדירות בישראל. זוהי הסיבה שבגינה בעשרות השנים האחרונות מחירי הדיור עלו במיליוני שקלים לעומת בעבר. אנשים פחות בונים, וכתוצאה מכך על כל דירה אחת ישנו ביקוש רב, יותר מאשר קיים ונמצא.

שינויים תכופים בחוק התכנון והבניה

בכנסת בכל פעם מחדש מעלים את החוק לדיונים חוזרים על מנת להתאים אותו למציאות הקיימת. המציאות שהייתה רלוונטית בשנת 1965 לא תהיה רלוונטית בימינו אנו. זוהי הסיבה שבגינה יהיה עליכם להכיר בכל פעם מחדש את השינויים והחידושים בחוק. לכן מוטב מראש לעבוד עם איש מקצוע שמכיר את החוק, ויודע בדיוק מהם התיקונים הכי עדכניים בו.

חוק התכנון והבניה תוספת ממ"ד

במציאות הביטחונית בישראל, לממ"ד ישנה חשיבות עליונה בשמירה על ביטחון התושבים. אך עד לשנת 1992, חוק התכנון והבניה לא קבע דבר בנוגע לסוגיה החשובה הזו. החל משנת 1992 נכנס תיקון לחוק שקובע כי כל מבנה חדש שנבנה מחויב להכיל ממ"ד. זוהי הסיבה שבגינה במבנים ישנים לא תמצאו חדרי ממ"ד, בעוד במבנים חדשים יחסית זה דבר שבשגרה. נציין כי ישנו חלק בחוק שקובע כי ישנה אפשרות להוסיף חדרי ממ"ד גם למבנים ישנים בהם אין חדרי ממ"ד. החוק קובע כי הממ"ד צריך להיות אחיד לכלל הדירות בבניין או להפוך חדר קיים לחדר מוגן. כדאי מאוד לעבוד עם איש מקצוע שחי ונושם את התחום הזה כדי להיות בטוחים. כך לא תמצאו את עצמכם רוצים לבנות ממ"ד לדירה, אך נתקלים בהגבלות השונות של החוק.

מעיין כהן

מעיין כהן

בעל תואר B.Sc בהנדסת מים ממכללת כנרת. לאחר סיום לימודיו עבד בתכנון כשלוש שנים לערך במשרד תכנון גדול שם רכש את נסיונו בתכנון אינסטלציה בפרויקטים מורכבים, לאחר מכן החל לעבוד בחברת ביצוע בתפקיד מתאם Bim. בתפקידו הטמיע את שיטות ונהלי העבודה הראשונים בשיטת ה Bim ובכך הנחיל את אבני היסוד של מחלקה זו בחברה.

מלאו את הטופס

לשיחת ייעוץ ללא התחייבות

ונחזור אליכם בהקדם

מחפשים עבודה? הגעתם למקום הנכון

אנחנו מחפשים אתכם, בעלי שאיפות ורצון להתפתח ולגדול איתנו, מלאו את הטופס ונחזור אליכם בהקדם האפשרי.