קרקע חרסיתית

קרקע חרסיתית מתאפיינת בהימצאות מינרלי חרסית וכמויות משתנות של חומר אורגני ובליה, היא הגורם העיקרי שהופך את הפיתוח בענף הבניה ליקרה.

קרקע חרסיתית נפוצה מאוד בישראל, לכן חשוב מאוד להכיר אותה ואת המאפיינים שלה. הבנייה על קרקע מסוג זה אינה פשוטה, ועשויה להביא איתה אתגרים רבים. זוהי הסיבה העיקרית שבגינה המון קרקעות בישראל אינן מופשרות לצורכי בנייה. במאמר הבא נסביר מדוע סוג הקרקע הזה לא קל לבנייה, ומה אפשר לעשות כדי לנצל את הקרקע עד תום. אם רכשתם קרקע שבדיעבד הבנתם כי היא קרקע חרסיתית, אין צורך לווותר עליה. המאמר הבא יעלים את סימני השאלה, ויהפוך אותם לסימני קריאה ברורים מאי פעם. גם אם אתם עובדים עם אנשי מקצוע מנוסים, חשוב שתכירו את סוג הקרקע הניצבת לפניכם. ידע הוא כוח משמעותי, בטח כאשר מדובר על ידע שבזכותו תכירו את סוג הקרקע עד תום.

מה ההבדל בין קרקע חולית וקרקע חרסיתית?

אפשר להגיד בפה מלא כי מדובר על שני סוגי הקרקעות הכי פופולאריים בישראל. ההבדל הברור ביותר לעין בין קרקע חולית לחרסיתית הינו בגודלם של הגרגרים. בקרקע חרסיתית הגרגרים יהיו קטנים יותר בהשוואה לקרקע החולית. מה שאומר שיש כאלה שעל סמך מבט בלבד יכולים להבדיל בין סוגי הקרקעות הללו. הבדל נוסף הינו ביכולת ספיגת המים הממלאים את הקרקע עצמה. קרקע חולית תספוג פחות מים, מכיוון שיש מרחב גדול בין הגרגרים השונים. לעומת זאת הקרקע החרסיתית תספח לתוכה כמות גדולה של מים, ותהפוך להיות בוצית וכבדה. 

מהם סוגי קרקע חרסיתית?

אחרי שהכרתם את ההבדלים בין קרקע חרסיתית וקרקע חולית, הגיע הזמן להתמקד בקרקע הרלוונטית לנו. קיימים בסך הכל שלושה סוגי קרקע חרסיתית, חשוב מאוד שתכירו אותם בצורה מהותית. את הסוגים השונים נהוג להפריד בהתאם לגודל שלהם מהגדול ביותר עד הקטן ביותר. הסוג הראשון הינו חול שגודלו נע בין 2 מ"מ עד ל-0.063 מ"מ. הסוג השני הינו טין שגודלו נע בין 0.063 מ"מ עד ל-0.004 מ"מ. הסוג השלישי והאחרון הינו חרסית, הקרקע הזו בנויה מגרגרי החול הקטנים ביותר כאשר היא מתחילה מגודל של 0.004 מ"מ. כפי שאתם מבינים יש מומחים שיכולים לאפיין את סוג הקרקע החרסיתית על סמך הסתכלות בלבד.

מדוע קשה לבנות על קרקע חרסיתית?

עליכם לקחת בחשבון כי הבנייה על קרקע חרסיתית אפשרית, אך תעלה לכם יותר. אנשי המקצוע נאלצים לעשות עבודה מעמיקה יותר, ולכן המחירים צפויים לעלות. אז מה בדיוק הקושי כאשר ניגשים לבנות על סוג הקרקע הזו? הקושי העיקרי הינו ההתפחה של הקרקע, והפיכתה לקרקע שלא ניתן לבנות עליה. ברגע שהקרקע תופחת, הסיכוי להיווצרות בעיות עתידיות במבנה גדלים שבעתיים. על סמך חישובים מדויקים של אנשי מקצוע ניתן יהיה למנוע את ההתפחה הזו. מה שאומר שרק איש מקצוע שמכיר את סוג הקרקע יצליח לבנות עליה. מראש תחפשו חברה שמנוסה בבנייה על קרקע חרסיתית, כזאת שיש באמתחתה קבלות. 

האם כדאי לנסות לבנות על קרקע חרסיתית?

לא תמיד תהיה לכם האפשרות לבחור בין קרקע חולית וקרקע חרסיתית במקומות רלוונטיים. במידה ויש לכם אפשרות בחירה, ברור שעדיף לתת עדיפות לקרקע חולית שאידיאלית לבנייה. אך החדשות הטובות הן שלרשות המומחים יש מבחר ענק של כלים לבנות על קרקע המוגדרת כחרסיתית. החל מהחלפת סוג החול על הקרקע בחלקים העליונים, במטרה למנוע את השפעת ההתפחה. דרך פריסת יריעות איטום שאמורות למנוע את חדירת המים אל תוך הקרקע עצמה. הפעולות הללו הוכיחו את עצמן כיעילות, וככאלה שמונעות את הבעיות עם סוג הקרקע. רק תבחרו את האיש הנכון שיהיה אחראי על ביצוע המשימה החשובה הזו.

מעיין כהן

מעיין כהן

בעל תואר B.sc בהנדסת מים ממכללת כנרת. לאחר סיום לימודיו עבד בתכנון כשלוש שנים לערך במשרד תכנון גדול שם רכש את נסיונו בתכנון אינסטלציה בפרויקטים מורכבים, לאחר מכן החל לעבוד בחברת ביצוע בתפקיד מתאם Bim. בתפקידו הטמיע את שיטות ונהלי העבודה הראשונים בשיטת ה Bim ובכך הנחיל את אבני היסוד של מחלקה זו בחברה.

מלאו את הטופס

לשיחת ייעוץ ללא התחייבות

ונחזור אליכם בהקדם

מחפשים עבודה? הגעתם למקום הנכון

אנחנו מחפשים אתכם, בעלי שאיפות ורצון להתפתח ולגדול איתנו, מלאו את הטופס ונחזור אליכם בהקדם האפשרי.